Digital valuta skapar oro och förväntningar

Den digitala valutan Bitcoin befinner sig ofta i centrum av nyhetscyklerna och debatten om dess kursutveckling, volatilitet och politiska konsekvenser fortsätter. Vi tittar lite på vad som händer just nu.

På måndagsmorgonen avslöjade nyhetssajten Breakit och flera andra svenska medier att fem av sex storbanker stänger dörren för bitcoin-företag i Sverige.

Bitcoin skapades av programmeraren Satoshi Nakamoto med tanken att ta fram en valuta som är oberoende av någon central myndighet, som direkt går att överlåta elektroniskt och med låga transaktionsavgifter.

Bitcoin är den första i en växande kategori av pengar som kallas kryptovaluta. Som en “privat” valuta är Bitcoin egentligen en konsumentprodukt vilkens framgång till stor del bestäms av konsumentmarknaden. Bitcoins skrivs inte ut i sedlar eller mynt utan produceras av människor eller företag med datanätverk runt om i världen, med hjälp av programvara som löser matematiska problem.

Ingen kontrollerar Bitcoin.

De etablerade storbankerna är däremot intresserade av tekniken som ligger bakom Bitcoin, kallad Block Chain. Block Chain är en slags public ”huvudbok” för alla transaktioner som någonsin gjorts med Bitcoin. Fördelen med Block Chain är att systemet inte kräver en mellanhand för att kontrollera varje transaktion, vilket innebär att transaktioner kan utföras mycket snabbare, billigare och enklare än i dagens banksystem. SEB gick nyligen ut i ett pressmeddelande och berättade om ett stort samarbete kring tekniken med andra europeiska storbanker och aktörer.

Fenomenet med digital valuta har förstås inneboende risker. Bitcoin har flera skandaler bakom sig men lyckas alltid komma tillbaka. En hel del pengar stals av hackare nyligen och publiciteten påverkade bitcoinvalutan negativt. Rykten om pengatvättar och hackers gör allmänheten förvirrad och misstänksam och gör inte mycket för att vi vanliga människor ska ta till oss valutan.

Inte ännu, i alla fall.