Fortsatt stora investeringar i nya marknader 2016

2015 var året då investeringar i svenska techföretag slog alla rekord. Och enligt en rapport från researchföretaget CB Insight finns få tecken på att investeringarna skulle mattas av. Bil, mat, hälso- och finanstjänster fortsätter vara mest intressant för de som investerar i innovation.

Researchföretaget CB Insight har släppt en lättsmält och tillgänglig rapportför den som är intresserad av vilka e-tjänster och mobila områden som skakat om den etablerade marknaden under 2015 och som förväntas få stora investeringar de kommande två-tre åren.

Först ut är företag som försöker göra bilar och hur vi kör bättre än någonsin
Bilar är en ny bransch för techstartups, med uppkopplade enheter och en mer mogen marknad. Fler än 65 miljoner personbilar såldes globalt under 2014 och det senaste är att ansluta bilar till molnet och utnyttja kördata för att förbättra förarens säkerhet, bygga navigationssystem, eller ge bättre försäkringar.

”Framtiden för restauranger är inte restauranger”
Snabba och tillgängliga bekvämlighetskoncept som Onlinepizza ellerBookatable växer snabbt eftersom de erbjuder oss en enkel lösning – du slipper gå hemifrån eller vänta särskilt länge på din nästa måltid.

Få nys på mobil hälsa – en hälsosam marknad
Sjukvård kommer starkt i form av mobila appar. Fenomen som hälsovård och läkarrådgivning on-demand förväntas bli stort under 2016. Äldreomsorg och kommunikation mellan anhöriga, sjukvårdspersonal och vårdtagare är en ny trend inom e-hälsa och medtech. Nyetablerade inkubatorn Frog Leap samlar några av de vassaste svenska medtech-initiativen i KTH:s gamla lokaler centralt på Drottninggatan i Stockholm.

Finanstjänster är också något investerare tittar på. Nästan varje dag kan vi läsa om de jätteinvesteringar som görs i fintech-sektorn (finanstjänstesektorn) från Google Ventures, EQT och de svenska bankerna just nu. SEQR, Swish, Klarna är några exempel på varumärken som är välkända för svenskarna. Globalt har det investerats 100 miljarder kronor i fintechtjänster och i norden låg investeringarna på cirka 3 miljarder. Bara i Stockholmsbaserade bolag investerades mer än 250 miljoner dollar, vilket var 18 procent av Europas totala fintech-investeringar.

Här hittar du hela rapporten