Ingen mobiltäckning? Snart kan det vara historia med Nokias nya teknik för extremsnabb trådlös kommunikation

Vanliga mobilmaster ger i från sig signaler som inte stör varandra i vad vi är vana vid att kalla för täckningsområden (eller celler). Det är så 4G-signaler distribueras. Var och ett av täckningsområdena kan vara allt från 50 meter upp till 5 km i storlek. De mobiler (och andra trådlösa enheter) som befinner sig i täckningsområdet – ibland flera tusen mobiler på samma gång – måste dela på kapaciteten vilket förstås påverkar bandbredd och kapacitet. Men det kan snart vara historia.

För att råda bot på det har företaget Artemis Networks utvecklat en ny sorts trådlös mobilteknik – pWave/pCell – som istället ger varje mobil ett eget täckningsområde eller ”cell”. Det påstås ge varje mobil enhet hela de 100 procenten av kapaciteten på bandbredden, vilket alltså potentiellt ger unika och extremt snabba hastigheter för varje mobiltelefon.

cellp

Teknikprylsajten SlashGearrapporterar idag att Nokia och Artemis går ihop i ett samarbete för att börja testa pCell-teknologin. Testerna ska ske på inomhusarenor och andra platser där ett stort antal mobila enheter på en liten yta sätter extrem press på kapaciteten i trådlösa nät.

Effekten av den nya tekniken kan i bästa fall bli slutet på dålig uppkoppling via IP-telefoni och buffrande, snurrande, laddande vidoklipp och andra krävande streamingtjänster som skyfflar mycket data blir historia.
(Bildkred: purpleclover.com)

Den här videon förklarar hur det fungerar: