Ny mobil webbläsare ser till att du aldrig mer lämnar Facebook

Facebook testar regelbundet nya funktioner där de flesta är uppsnoffsade versioner av redan befintliga features – den här uppdateringen är dock något helt annat.

Den gamla webbläsaren i Facebook laddar den sida du klickade på och ville läsa och länkar sedan vidare till externa webbplatser. Den nya webbläsaren ger enligt uppgift användaren “större flexibilitet” och gör det möjligt för användaren att knappa in och besöka vilken webbadress som helst utan att lämna Facebook-appen. Facebook behåller dig alltså inom sin egen domän, oavsett vad du surfar på.

Lanseringen skulle kunna ses som en kompletterande funktion för Facebooks Instant Articles som vi skrev om förra veckan. Med tanke på att de flesta nyhetssajter redan får en stor del av sin trafik från Facebook, så kan den nya funktionen bli ett jätteplus för det sociala nätverket.

Den nya browsern och Instant Articles verkar nämligen ha samma mål: att se till att du aldrig behöver lämna Facebook-appen. Med en tillräckligt bra webbläsare, kan Facebook till slut bli ett helt eget ekosystem för alla dina behov – nyheter, underhållning och shopping.

I den nya browsern finns en ny avdelning längst ner i fönstret som visar hur populärt ett inlägg är och ett tillägg av de efterlängtade (?) bakåt- och framåtknapparna läggs till. Du kommer också att kunna bokmärka sidor och säkert ännu fler funktioner som vi inte vet något om ännu eftersom vi i skrivande stund inte vet när browsern släpps i Sverige. Den är just nu bara tillgänglig för en liten del av användarna (och bara för iOS enligt TNW), men de flesta offentliga testfunktioner brukar rullas ut inom ett par månader.