6 verktyg som får dig att glömma Powerpoint – första hjälpen för att skapa snygga presentationer

Vad tänker du på när du hör ordet ”presentation”? Powerpoint? Du är inte ensam. Presentationernas anfader har mer än tjugo år på nacken och kan funka för punktlistor, gammal clipart, tårtdiagram och rubriker. Men idag är den gamla trotjänaren långt ifrån det enda alternativet!

Det finns en uppsjö av nya verktyg som är mycket vassare för att göra imponerande presentationer och få dem att se bra ut också. Vi har testat några:

Google Slides

Har du upptäckt Google Slides ännu? Om inte kommer du bli glatt överraskad. Det här är ett molnbaserad verktyg som uppdateras i realtid när du arbetar med din presentation – inga mer mishaps som du glömmer att spara, alltså. Ingen installation behövs och det är … gratis, precis som alla andra Google-tjänster. Det är ett snabbt och interaktivt verktyg skapat för kollaboration med andra. När du vill samarbeta med kollegorna är Google Slides verktyget för dig.

Keynote

Ah, Keynote. Det här är Apples svar på Powerpoint. Du kan skapa och designa en presentation i Keynote på datorn, din iPhone eller iPad. Verktyget är väldigt enkelt att använda och funkar med interaktiva element som filmer och ljud. Skulle du mot förmodan vilja, kan du enkelt exportera till powepoint, pdf och jpg. Tyvärr finns Keynote bara för Mac.

Lumo

Det här är ett enkelt, molnbaserat för Content Marketing-presentationer. Passar för arbete på alla typer av enheter – mobilen, surfplattan, datorn. Inga plugins, inga installationer behövs. Intressant alternativ om än något mindre avancerat. Värt att pröva.

Canva

Canva är ett webb-baserat presentationsverktyg med extra allt. Kommer med olika layouter och designelement som infografik och snygga bilder som förenklar designprocessen. Många är gratis, men skulle du behöva fler kan du köpa direkt i programmet. Canva är väldigt enkelt att använda – bara dra och släpp.

Emaze

Ytterligare en moln/webb-baserad tjänst. Emaze är ett bra alternativ för dig som vill dela dina presentationer med hela världen med ett enda klick eller bara skicka en länk med email. Jättefina mallar, enkelt att lägga till video och har till och med möjlighet att lägga in 3D – tips till den som jobbar med det.

Haiku

För den som har noll designtalang eller ens är det minsta intresserad av design. Du kommer bli glad. Jobbar du dessutom gärna på din surfplatta är Haiku ett smart alternativ. Haiku är en webb-baserad plug and play-tjänst för surfplattor av alla modeller och kommer med färdig design som är gratis.

The bottom line: våga pröva och experimentera! Vi lever i en tid där molnet och mobilen börjar bli standard – och powerpoint är snart förpassat till skamvrån.